Friska tänder hela livet

Vårt viktigaste mål är att du ska få behålla dina tänder friska hela livet. Därför vill vi göra dig lika engagerad i din tandhälsa som vi.

Behandlingar

Undersökning

Vi börjar alltid med en noggrann undersökning som tar 30–40 minuter. Undersökning är grunden för all behandling. Denna omfattar fyra röntgenbilder undersökning av tänder, tandrötter, tandkött, och bettsystemet för övrigt. Vid undersökningen får du veta hur det står till med dina tänder och tandkött samt vad du själv kan göra för att bevara dina tänder friska. Du får undersökningsprotokoll, olika behandlingsalternativ och ett skriftligt kostnadsförslag.

Varje år får du 300-600 kronor i ersättning från försäkringskassan beroende på ålder. En undersökning kostar 1050 kr. För mer information om detta se under “Priser och betalning”. Kostnad för tandstensborttagning och extra röntgenbilder kan tillkomma.

Behandling hos tandhygienist

Vårat viktigaste mål är att du får behålla dina tänder friska hela livet. Vår tandhygienist Helena Thor är expert på just detta. Hos tandhygienisten får du tips och råd om just din munhälsa och hur du på bästa sätt kan förebygga problem med tänder, tandkött och implantat. Har du problem med karies eller tandlossning får du behandling för detta. Du kan även få hjälp med tandblekning och polering av tänderna. Helena har också ett nära samarbete med andra tandläkare på andra kliniker. Du kan själv boka tid och vi tar gärna emot nya patienter, det krävs inte någon remiss.

Tandreglering

Vi utför tandreglering med Inman Aligner som är en enkel avtagbar tandställning för att korrigera trångställda och snedställda i fronten snabbt och säkert. Behandlingen tar mellan 8-20 veckor till skillnad från vanlig fast tandreglering som tar mellan 1 och 2 år. Men behandlingstiden kan variera. Andra fördelar är att man kan ta av tandställningen när man t ex äter eller har något viktigt möte då man inte vill ha skenan i munnen.

Många vuxna har avstått tandreglering p g a av den långa behandlingstiden och för att man måste ha ”räls”. Nu finns möjligheten att i vissa fall slippa detta och med hjälp av Inman Aligner få ett snabbt och bra resultat. Att välja tandreglering görs ibland av enbart estetiska skäl men kan också utföras av funktionella skäl. Är det mycket trångt mellan tänderna är det svårare att hålla rent och konsekvensen är att det är lättare att få hål, tandköttet kan bli inflammerat och bettfunktionen kan i vissa fall påverkas.

Inman Aligner är en modern avtagbar tandställning som flyttar tänderna snabbt och kostar mindre än fast tandställning. Den består av dubbla fjädrande bågar som med ett milt tryck rätar ut tandbågen. Behandlingen gör inte ont, är mycket säker och effektiv.

Vi utför även tandreglering med Clear Aligners. Med Clear Aligner korrigeras tänderna med skenor som byts ut varannan vecka allteftersom tänderna flyttar sig. Vilken tandställning man väljer är olika från fall till fall. För att bestämma om man kan utföra tandreglering med avtagbar tandställning och vilken behandling som väljs, måste vi först göra en undersökning och ta foton och göra modeller av tänderna.

Implantattandvård

När en eller flera tänder saknas finns flera alternativ att ersätta tanden. Den kan ersättas med en bro, protes, eller en implantatbro. Om man vill ha fasta tänder och det finns tillräckligt med ben är implantat det skonsammaste sättet att ersätta tanden. Tandimplantat är en skruv av titan eller porslin som installeras under lokalbedövning. När implantatet har läkt in efter mellan 8 och 12 veckor sätts en krona eller en bro fast och din tandlucka är ersatt. Vårat team har stor erfarenhet av implantattandvård. Under de senaste 20 åren har vi satt över 250 implantat. Hos oss får du en fullständig implantatbehandling allt från undersökning till implantatoperation och färdig tand. Implantaten hos oss sätts av tandläkare Vesa Kutti eller käkkirurg Tomas Perryd, läs om honom nedan.

Tomas Perryd

Tomas Perryd  är specialist i käkkirurgi sedan 2004. Han har tidigare, under många år, arbetat på Plastik- & Käkkirurgiska kliniken, USÖ, där han haft fokus på rekonstruktiv kirurgi. Han har en Master of Medical Science från Karolinska Institutet. Han är dessutom verksam som privat käkkirurg sedan många år inom Praktikertjänst.

Modern tandvård

Hos oss pågår ett kontinuerligt kvalitetsarbete. Vi är anslutna till Praktikertjänst och använder oss av Praktikertjänsts kvalitetssystem. Detta kvalitetsarbete går igenom varje del av verksamheten, allt ifrån städrutiner till inventering av utrustning och lokaler. Varje år får vi ett diplom som visar att vi är godkända.

Vi har rutinbeskrivningar på våra rutiner, för att säkerställa att vi alltid följer de krav som vi satt upp för verksamheten och på så sätt håller jämn, hög kvalitet på vår behandling. Dessa rutinbeskrivningar uppdateras kontinuerligt.

Våra förbrukningsmaterial är av högsta kvalitet. Vi tvekar inte att välja ett dyrare material om vi bedömer att det är bättre. Exempelvis är vår komposit (plastfyllningsmaterial), Supreme, ett av marknadens dyraste eftersom vi bedömt att det är det bästa och lämpligaste för oss.

Skärmbild av scannad käke, Hörntanden Örebro

Vid protetik som kronor, broar eller fasader använder vi den senaste tekniken. Vi scannar med scannern TRIOS 3 från 3Shape. Detta för att få bästa precision och resultat och för att du ska slippa obehaget av avtrycksmaterial i munnen.

Våra protetiska arbeten skickar vi till lokala tandtekniska laboratorier, JM-labb och Dentaltjänst. Genom att använda lokala laboratorier har vi möjlighet till en personlig kontakt med tandteknikern. Arbetstiden blir också den kortast möjliga.

För att hålla oss à jour med med den snabba utvecklingen inom tandvården, läser vi aktuell litteratur och har ca 10 utbildningsdagar per år.

I sterilen har vi modern utrustning. Vår lokale servicetekniker på Nerikes Dentalservice kontrollerar och servar vår utrustning regelbundet. Detta, tillsammans med våra goda fastställda rutiner, säkerställer att instrumenten som vi använder uppfyller fastställda krav.

Egenvård

Vi vill hjälpa dig att ha friska tänder hela livet. Följer du vårt recept finns det stor chans att du lyckas. Ge dina tänder 5 minuter om dagen, så minskar du behovet av att gå till tandläkaren för behandling. Det är det bästa sättet att sänka dina tandvårdskostnader.

  • Borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm.
  • Använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste, helst varje dag.
  • Undvik småätande. Försök att hålla antalet intag av produkter med socker till max 6 gånger per dag. Socker finns i det mesta, även frukt!
  • Har du början till hål i tänderna? Använd fluortillskott.
  • Får du mycket tandsten, trots att du försöker hålla rent ordentligt, bör du gå till en tandhygienist.

Priser och betalning

För oss är det viktigt att du vet vad behandlingen kostar. När du kommer för undersökning får du alltid en skriftlig prisuppgift och behandlingsförslag, samt information om eventuell alternativ behandling, för att du ska kunna välja det som passar dig bäst. Se mer om undersökning under rubriken ”undersökning”. Betalning sker vid varje behandlingstillfälle, helst med kort.

Om man i förväg vill uppskatta vad det kommer att kosta gäller följande: Försäkringskassan betalar ut ett allmänt tandvårdsbidrag på 300-600 kronor per år. Tandvårdsbidraget kan sparas två år. De patienter som är mellan 24 och 29 år eller minst 65 år får 600 kronor per år i tandvårdsbidrag övriga får 300kr. Undersökningen kostar 1170 kr och är man över 29 år och har ett bidrag kostar undersökningen 870 kr. Om man är mellan 24 och 29 år och man har två bidrag är undersökningen gratis. Är man under 24 år är tandvården avgiftsfri. Om tid finns, tas tandsten i samband med undersökningen, kostnad för detta tillkommer.

Om du skulle uppnå mer än 3 000 kronor av referenspriset, får du mer ersättning från försäkringskassan, så kallad tandvårdsersättning. Försäkringskassan betalar då 50 procent av kostnaderna som överstiger 3 000 kronor av referenspriset och 85 procent av kostnaderna som överstiger 15 000 kronor av referenspriset.

Vad är referenspris? Referenspriset är ett pris som staten har satt på alla åtgärder. Ersättningen grundas på referenspriset och inte på de enskilda klinikernas pris som varierar.

I priserna inkluderas materialkostnad enligt referensprislistan. Ofta tillkommer materialkostnader vid protetisk behandling som krona och bro.

Prislista och betalning (pdf)

Familjetandvård

Vårt mål är att du och ditt barn ska få behålla friska tänder hela livet. Eftersom inställningen till tänderna och tandvården grundläggs tidigt i barndomen är det viktigt att barnet får bra upplevelse av tandvården Hela teamet har stor erfarenhet av att behandla barn. Barn som går hos oss tycker oftast att det är roligt att gå till tandläkaren. Barn och ungdomar har fri tandvård till och med det år de fyller 23 år. Vi behandlar ditt barn om du själv går här. Vill du att ditt barn ska gå här kontaktar du oss så skickar vi en blankett som ni får fylla i.